2010. január 5., kedd

A Vagyonadóról

Mivel sok ember kérdezte, hogy mit mondott az ügyvéd, akit megkérdeztem, közzé teszem az elhangzottakat.

Először is szeretném leszögezni, hogy én nem vagyok sem adótanácsadó, se jogász, így simán lehet, hogy valamit nem pontosan adok át. De az információ elméletileg pontos, mert az ügyvéd, akit kérdeztem, adótanácsadó is.

Tanácsok:
1. Nem érdemes elsietni a dolgot, mert rengeteg kérdés érkezett be a törvénnyel kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz. Azt ígérték, hogy februárig, a legkorábbi adóbevallási határidőig mondanak valamit, tehát ez előtt igazából foglalkozni sem érdemes a dologgal. Ha minden úgy marad, ahogy most van, akkor:
2. Az APEH honlapján kell kiszámolni az értéket, ami után adót kell fizetni, mert a táblázat alapján számított érték néha jelentősen eltér a piaci értéktől. Viszont ha az APEH honlapján számol az ember, akkor "védve van" még akkor is, ha nagyon nagy az eltérés és ez az adófizetőnek kedvez.
3. Igazam van azzal kapcsolatban, hogy aki nem tartózkodik Magyarországon életvitelszerűen, annak meg kell szüntetnie az álladó lakcímét. Ez nem egy konkrét törvény mondja ki, de a szabályok összességéből ez jön ki. Ha valaki ezt nem teszi, akkor komoly baja is lehet a dologból, mert úgy tűnik, hogy az állam most itt rendet akar tenni.
Pl. itt Joáv Blum ügye, aki bejelentkezett a SAJÁT házába, de mégis közokirat hamisítással vádolják, mert nem lakott ott, ezért hamis adatot szolgáltatott és "így fiktív adat került a közhiteles lakcímnyilvántartásba".

http://www.origo.hu/itthon/20091209-sukoroi-beruhazas-megkezdodott-joav-blum-kozokirathamisitasi-pere.html

Szóval arra jutottunk, hogy az elég valószínűtlen, hogy az állam csak ezért kezd el valakit üldözni, mert be van valahová jelentkezve, ahol nem lakik, de ha mondjuk nem fizet vagyonadót (mert azt gondolja, hogy nem kell, ha be van jelentkezve állandóra) és ez kiderül és még ráhúzzák a közokirat hamisítást is, azt nagyon csúnyán elmeszelhetik.
4. Tehát a tanács az, hogy akinek van otthon ingatlana, de nem lakik benne (a vagyonadóról szóló szabályozás pontosan fogalmaz: nem elég állandóra bejelentkezni, benne is kell lakni az ingatlanban) az mindenképp készítsen adóbevallást és fizesse be az adót. Ez egy 10 millió körüli ingatlannál nem túl nagy összeg, de rengeteg kellemetlenséget spórolhat meg vele.
Szóval összefoglalva: februárig még sok minden változhat, és még az is lehet, hogy a végén nem kell semmit fizetni, de ha mégis nem éri meg néhány ezer Ft miatt trükközni és lebukni vele.

No response to “A Vagyonadóról”

 
© 2009 Egy EU-s vendégmunkás kalandjai.... All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz